Ett litet liv av Hanya Yanagihara

 
Jag måste tipsa er om den här boken. Den är utan tvekan en av de bästa böckerna jag läst hittills i år. Den har fått ett bokpris och blivit nominerad till andra priser. Jag drar mig för att läsa prisbelönta böcker för jag tycker att de ofta är överhypade eller så verkar jag inte alls se "det där magiska" som alla andra verkar läsa in mellan raderna. Så var inte fallet med den här boken! Såhär beskriver Adlibris boken:
 
En roman för den som vill bli uppslukad av den stora berättelsen – djupt gripande, skoningslös och oförglömlig.
 
Berättelsen om de fyra vännerna JB, Malcolm, Willem och Jude och deras liv i New York spänner över flera decennier och växlar mellan mörker och ljus. Genom åren prövas deras vänskap, men det som håller dem samman är alltid Jude – Jude St Francis, som förblir en gåta även för dem som står honom närmast.
 
Jude är framgångsrik advokat med ett traumatiskt förflutet som präglar hela hans liv på ett oåterkalleligt sätt. Som kontrast till hans mörka uppväxt står vänskapen till framför allt skådespelaren Willem, vars trofasthet och kärlek håller honom vid liv. Genom åren kommer Jude att slitas mellan självföraktet som styr hans tillvaro och kärleken han inte kan tillåta sig.
 
Den är stundtals svår och i början kunde jag inte hålla reda på vem som var vem. Den var smärtsam och jag var nära till gråt flera gånger. Den slukade mig totalt. På tunnelbanan, i parken, i sängen, i husbilen – överallt. Eftersom den var så sorglig och smärtsam (och jag mestadels läste den på väg till praktiken) var jag alltid lite ledsen när jag kom fram till praktiken. Nu såhär i efterhand var det väl inte världens bästa start på dagen, men det var så värt det. 
 
Fastän det låter som att den var väldigt mörk och smärtsam, så var den väldigt fin på många sätt också. Yanagihara sätter verkligen vänskap och kärleken i fokus och det blandade sig väldigt bra med allt det andra tycker jag. Den är rätt så lång, men jag tog mig igenom den på nolltid! Läs, läs, läs! 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback