Jag åkte norrut och hamnade i Amsterdam.

Ph; I amsterdam-skylten, himlans nära vårt boende. 
Ph; klassisk bild i Amsterdam. Skulle lika gärna kunna vara Gent. Fint iallafall.

Hallå där. Är ni redo? Här kommer nämligen ett inlägg om mina dagar i Amsterdam och de turistiga dagarna som varit sedan jag kom tillbaka till Gent. I söndags lämnade jag Gent och satte mig på tåget mot Bryssels flygplats. Väl där mötte jag upp Irma och tillsammans satte vi oss på tåget som skulle ta oss till Amsterdam. Ett nytt land och en ny stad att utforska – spännande! En sak som står på "10 saker jag gillar med Belgien"-listan är utan tvekan att det är så himla nära till så många länder. Det gör det himla mycket lättare att resa, vilket är något som skiljer sig från landet mellanmjölk. Tanken på att åka tillbaka till Sverige ger mig verkligen blandade känslor, men nu vet jag iallafall med säkerhet att detta inte är sista gången jag bor utomlands. Vi gjorde inte så himla mycket mer än att utforska området där boendet var, gå till "I amsterdam"-skylten och äta italienskt. Jag antar att det är tillräckligt, en rese- och återföreningsdag som det ändå var! 

Ph; en liten del av kön till Anne Franks hus. Den var sinnes.
Ph; random ställe, random gata.
Ph; affär med himla mycket kul saker, "By Popular Demand: things you want" hette den.
Ph; vi hittade en bokaffär med sinnes mycket böcker också. "The American Book Center" hette den.
Ph; förutom krimskrams- och bokaffärer hittade vi bland annat denna klädaffär. "Brandy Melville" var namnet på den och hade jag haft mer pengar, och plats i väskan, hade jag definitivt handlat något där. 

måndags startade vi dagen med att köa i 3 timmar till Anne Franks hus. Himla kallt och segt, men också himla värt! Det var väldigt intressant, men även rätt obehagligt att gå runt där i huset. Rekommenderar det verkligen! Resten av dagen spenderades gåendes genom Amsterdam och dess shoppinggator, och det är inte riktigt något jag kan klaga på. Framåt kvällen gick vi igenom Red-light District, vilket var väldigt ovant och verkligen satte igång tankeverksamheten. Det var stundtals svårt att tänka sig att en fortfarande befann sig i Europa. Att det är lagligt med prostitution och att röka gräs, vilket Nederländerna ofta förknippas med, är stundtals svårt för mig att begripa. 

Ph; ett stycke resesällskap.
Phs; Vondelpark. 

tisdags vaknade vi upp till en orolig omvärld och medier som rapporterade om flera terrordåd i Bryssel. Liknande saker har alltid känts så långt bort och det har varit svårt att förstå att det verkligen hänt. Den här gången hände det i samma land som jag bor i, och det tar knappt en timme till Bryssels flygplats från Gent. Fastän jag inte befann mig i Belgien just då så kunde jag inte skaka av mig obehagskänslan. Jag kan inte ens föreställa mig hur det kändes för de som befann sig i Belgien eller närmare Bryssel. Vi märkte inte av händelserna mer än att fler poliser gick längs gatorna och att tåg- och flygtrafiken stoppades. 

Den dagen blandades med shopping, Red light secrets: museum of prostitution och en promenad i Vondelpark. Museumet var intressant och en fick se en annan sida av prostitutionen, vilken lätt glöms bort. Under tiden vi var i Amsterdam var det antagligen denna fråga jag tänkte mest på: kan en rättfärdiga prostitution? Det är egentligen en himla komplex fråga och att bara tänka på den gör mig alldeles snurrig. 

onsdags satte vi oss på ett tåg tillbaka till Gent och sedan dess har vi ätit taco, turistat i Gent, förat med klassen, pluggat, fikat och fixat diverse saker inför resan. Just nu är jag så gott som färdigpackad, men det återstår ett par saker att göra innan jag kan gå och lägga mig. Imorgon ringer alarmet himla tidigt och vår resa genom Europa börjar på riktigt! Så pepp! Vi hörs när vi hörs och ses när vi ses.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback