Och sen var en tillbaka i Sverige.

Nu har jag varit hemma i 1,5 veckor, men det känns fortfarande lite overkligt. Sedan jag landade på Arlanda har jag hunnit med att träffa både vänner och familj, men även börjat sommarjobba. Det är jag och matvarorna hela sommaren. Men, jag har inte bara jobbat, utan hann även med att besöka Jönköping. Där blev det hälsohäng, en promenad till Huskvarnaberget och ett midsommarfirande med ett skönt gäng! Jag tror inte att jag har firat någon "riktig" midsommar med dans runt midsommarstång, allsång och femkamp förut, så denna midsommar var verkligen en av de bättre jag haft. Tyvärr kan det bli lite tomt här under sommaren då jag kommer spendera större delen av tiden på jobbet. Anyway, vi hörs när vi hörs och ses när vi ses!


Den sista veckan i Gent.

Phs; när Jamie fyller år och önskar Belgien-tema så kommer alla med blommor i håret.

Förrförra fredagen flög jag tillbaka till Belgien och började min sista vecka i Gent. Det kändes så overkligt när den väl började. En efter en packade vi vårt pickpack och åkte hem och det här är den sista veckan innan jag gjorde detsamma! På lördagen hade vi födelsedagsfirande för Jamie som började i Mischas kök, men som avslutades på klubb. Någonstans däremellan tappade vi bort födelsedagsbarnet, men firandet fortsatte iallafall. På söndagen sålde jag lite saker och eftermiddagen spenderades vid Graslei med Isi där vi åt våfflor. 
 
Ph; och så kramades jag hejdå med denna människa. 
 
På måndagen var det packning och plugg som stod på schemat, men på kvällen mötte jag upp de andra utbytesstudenterna och sa hejdå till Isi. Det blev ett sorgligt men fint avslut. 

Ph; Gent. 
 
På tisdagen blev det ännu mer packning och plugg, men framåt kvällen mötte jag upp Satu för våffla och promenad i Gent. Vi såg det som sista chansen att föreviga Gent på bild, så våra kameror fick följa med! Tänk att denna fina stad har varit min i 4,5 månader! På onsdagen blev det väldigt mycket städning då jag flyttade ut ur mitt rum och in på hostel. Plötsligt fick jag 15 rumskompisar, på gott och ont. På kvällen mötte jag upp Mischa och Jamie för våfflor vid Graslei som sedan blev barhäng. Gent har verkligen ändrat min syn på barhäng – det är inte så dumt trots allt.
 
Ph; pub crawl. 
 
T som i torsdag och T som i tenta! Jag skrev intercultural-tenta och hoppas på att jag klarade den. Nu i efterhand är jag glad att jag hade tenta och därmed behövde vara kvar i Gent 2,5 veckor "extra". Efteråt lunchades det med Hyejung innan jag gick tillbaka till hostelet. Kort därefter mötte jag upp Mischa och Morgan vid Mayana (chokladställe) för varm choklad. Efter 4,5 månaders prat om att gå dit så gjorde vi det äntligen! Efteråt mötte vi upp människor för pub crawl (läs: pubhäng, pga vi gick aldrig vidare till någon annan bar). 

Ph; skönt gäng.
 
En efter en gick människor hem för att ladda upp inför kvällen. Jag och detta gäng bestämde oss för att fortsätta hänga vid Graslei. Kände att häng vid Graslei var prio ett – favoritplatsen i Gent.

Ph; Graslei.
Ph; mat från Balls and glory.
 
De andra övertygade mig om att äta mat från Balls and glory är ett måste och att det vore oacceptabelt att lämna Belgien utan att prova. Sagt och gjort! Det resulterade i take away vid Graslei. Tyvärr var just det jag tog ingen hit och jag tror jag hade varit lyckligare med pizza från pizza hut, som det var tänkt från första början. 
 

Ph; hänger på tak. 
 
När det blev kallare och det började närma sig fest började vi sakta gå genom stan. Vi stannade till vid Savaanstraat för att alla kände ett behov av att hänga på tak. Jag har gått och klurat på hur en skulle kunna ta sig upp dit under hela utbytesterminen, och sådär sista dagen säger en klasskompis att han kan gå ut genom sitt fönster! Därefter hamnade vi hos Brazilians' för en sista fest. Den kan summeras: billigt vin, rök och väldigt många "I can't believe that you're leaving" och "I hope we'll see each other again!". Ja, och så sinnes mycket kramar. När resten av människorna gick till Overpoort gick jag tillbaka till hostelet. 
 
Ph; och så var jag på Arlanda helt plöstligt. 

Efter väldigt lite sömn började min resa tillbaka till Sverige på fredagen. Spårvagn. Tåg. Flygplan. Det kändes obegripligt, men plötsligt befann jag mig på svensk mark igen. Jag förstod merparten av samtalen som fördes runtom mig och jag hälsades välkommen av kända människor på Arlandas väggar. Slut på resande och slut på utbytestermin. Ofattbart. Jag tror inte det har sjunkit in än. Jag lever fortfarande i någon slags bubbla. Kommer det vara såhär framöver? Anyway, nu är det även slut på detta väldigt långa inlägg. Vi hörs när vi hörs och ses när vi ses! 

Det sista av Berlin.

Ph; Berlin wall memorial.

Och så kom den sista heldagen i Berlin! Tiden gick himla snabbt, men 2,5 heldagar kändes ganska lagom. Iallafall för den här gången! Jag åkte till Berlin wall memorial där en kunde läsa ännu mer av murens historia. Mycket intressant! Rekommenderar starkt om ni har vägarna förbi. 
 
Ph; Currywurst.
 
Sen blev det dags för lunch och jag provade den omtalade Currywursten. Jag kom fram till att den inte riktigt är min grej. Det var värt ett försök iallafall! 
 
Ph; Hackische Höfe.
 
Jag fick tips om att åka till Hackische Höfe som skulle vara ett gäng innergårdar med mycket graffiti och bra barer. Jag möttes av detta, vilket var himla fint! Jag fortsatte in i innergårdslabyrinten och fann små undangömda butiker. Såna där med massa pryttlar som en egentligen inte behöver, men som en jättegärna vill ha. Såna där som jag bara måste gå in och kika i, fastän jag inte handlar någonting. 
 
Ph; en annan del av Hackische Höfe (tror jag?).
 
Jag strosade runt och fann detta! Jag gillade det starkt! Det blev lite lustigare ju längre in jag gick, men det hade sin charm det också. Är så svag för vimplar av alla dess slag – det är så fint och så festligt! Istället för att ha julgransglitter året runt kanske jag borde införskaffa mig lite färgglada vimplar? Tåls att fundera på. 
 
Ph; KaDeWe.
 
Jag åkte till KaDeWe också. Ett galet stort varuhus, men också väldigt mycket över min budget. Nu kan jag checka av det från listan iallafall. Efter detta åkte jag tillbaka till Förintelsemonumentet och gick på museumet som finns under. Lätt att missa, men värt att kika på! Museumet fokuserar mer på familjers olika historier, vilket gör det väldigt intressant och känslosamt. 

East side gallery och mer av Berlin.

 
Dag 2 i Berlin! Innan jag åkte till Berlin visste jag alldeles för lite om staden, men jag visste att jag ville se East side gallery. Det är en del av Berlinmuren fylld av olika målningar. Dessutom var det gratis, vilket känns bra i studentplånboken!
 

Med mig hade jag dessa två! Alltid kul att träffa nya människor. Personalen på hostelet trodde att vi reste tillsammans och hade känt varandra mycket längre än vi egentligen hade gjort. Kul! 
 
 
Jag gillade verkligen East side gallery och tipsar alla som råkar hänga i Berlin om att gå dit! Vi stod också och spanade på en konstnär som höll på att måla medan vi gick där. Kul att se! Dock var det galet varmt och noll vind där, vilket gjorde att vi mer eller mindre smälte bort.
 
 
Inte långt ifrån muren låg Markthalle Neun – en saluhall där vi åt lunch. Just när vi var där var det inte mycket folk, men inte heller mycket saker som var öppna. Känns som att det stället lätt blir fullt med folk på helgerna! Det jag åt var någon pizzaliknande sak, men jag är fortfarande lite osäker, men god var den!
 
Ph; museum island. 

Efter lunchen åkte vi mot Alexanderplatz. Där hittade vi Primark och sedan tappade vi bort varandra bland klädställningar och shoppinggalna människor. Jag hittar sällan någonting på Primark, utan känner mig alltid plågad så fort jag går igenom en Primarkentré. Är det ens tillåtet att säga så? Kommer någon lyncha mig nu?
 
Vi splittades upp och jag begav mig till museum island – ett ställe med ett helt gäng museum. Tyvärr gick jag inte in i ett enda, men då finns det ju mer saker attt göra nästa gång jag hamnar i Berlin. Det kändes skönt att se en massa människor hänga själva. Kan andra människor resa själva, så kan jag också det! 
 
Ph; Berliner Dom.

Jag gick däremot in i Berliner Dom och den var himla fin! En kunde även gå upp i kupolen, vilket jag nästan gjorde. Jag kom kanske halvvägs upp tills såg de smala trapporna i slutet. Jag hade verkligen velat se utsikten, men min rädsla för höjder och tanken på att ramla ner längs de smala stentrapporna satte stopp. Tips dock till den som inte är rädd för de grejerna (eller som vill trotsa sina rädslor lite mer)! 
 
Ph; Checkpoint Charlie.

Därefter åkte jag till Checkpoint Charlie. På Wikipedia kan en läsa att "Checkpoint Charlie var en av de mest kända gränsövergångarna mellan Öst-och Västberlin mellan 1945 och 1990. Den låg på gränsen mellan Berlins amerikanska och sovjetiska sektor samt stadsdelarna Mitte i östra Berlin och Kreuzberg i västra Berlin." Det fanns även museum omkring där och mer att läsa om kriget. Intressant! 
 
Ph; Förintelsemonumentet/Holocaust-Mahnmal. 
 
Sista stoppet innan hostelet var Förintelsemonumentet, vilket är tillägnat alla judar som blev mördade under förintelsen. Designmässigt tycker jag att det är en cool plats, men den har en olustighet över sig. Efteråt strosade jag tillbaka till hostelet och tänkte att "det är ändå lite jobbigt att turista hela tiden." Mina rumskompisar packade ihop sina saker och förberedde sig för att vara på resande fot igen, medan jag hade en heldag kvar. Ibland är möten mellan människor allt som räknas, och en del är bara tänkta att vara i en och en halv dag. Konstigt, men ändå fint på något sätt. 

Jag ville till Berlin, så jag tog mitt pickpack och åkte dit.

 
Det har varit lite tomt här på bloggen, men jag har försökt att ta till vara på varenda ledig stund. Innan jag åkte på utlandsterminen så stod Berlin på "städer jag vill besöka"-listan. Jag tänkte att vi kunde checka av den när vi tågluffade. Tyvärr blev det inte av, men jag kände fortfarande att jag ville åka dit. Efter lite om och men bestämde jag mig för att åka till Berlin själv. Sagt och gjort, Berlin stod för sista resan på utlandsterminen innan hemfärd till landet lagom, men också min första resa alldeles själv! 
 
Ph; Reichstag – riksdagshuset i Berlin.
 
Det var lite pirrigt, men när jag väl hade gått på tåget i Gent förrförra tisdagen kändes det inte som en stor grej alls. Tvärtom faktiskt. Det kändes himla naturligt och självklart, och jag blev förvånad varje gång någon sa "wow, ska du verkligen åka dit ensam?""Ja, jag ska åka dit själv, och det ska bli toppen!" När jag checkade in på hostelet var det redan eftermiddag, men jag kände att jag behövde ge mig ut och utforska lite! Reichstag var bara en kort promenad från hostelet, så dit gick jag först.
 
Ph; Brandenburger Tor.
 
Ett stenkast därifrån låg Brandenburger Tor. Där vimlade det av turister, som precis som jag, försökte få till en någerlunda bra bild. Jag hade prickat in mina Berlindagar perfekt – vädret var helt på min sida och klädkoden för följande dagar var: ju mindre, desto bättre! Vädret gör himla mycket när en turistar.
 
Ph; Potsdamer platz.
 
Därefter åkte jag till Potsdamer platz, som enligt Wikipedia är "ett betydande tog och en trafikknutpunkt." Det stämde rätt så bra. Det fanns en del affärer, men också en del historia. Runt om i Berlin finns små delar av Berlinmuren kvar, tillsammans med informationsskyltar för den som vill veta lite mer. Jag är inte ett dugg intresserad av historia, men historian slukade mig totalt när jag vandrade omkring i Berlin. 
 
Ph; det första jag såg i Kreuzberg.

Jag hade fått tips om att området Kreuzberg var ett område värt att utforska. 
 
Ph; det andra jag såg i Kreuzberg.

Tyvärr tyckte jag att området var lite olustigt, så jag vände och gick ner i tunnelbanan igen. Om, när, jag kommer tillbaka till Berlin får jag ge Kreuzberg en ny chans, gärna tillsammans med någon annan människa. 
 
 
Framåt kvällen följde jag med två av mina rumskompisar ut för drinkar och tänkte att "ja, lite häng skadar ju inte." Väldigt många har sagt att de föredrar att resa själva, men att de egentligen inte är själva särskilt ofta. Där och då förstod jag verkligen vad de menade! Alla människor jag mötte var väldigt utåtriktade och ville gärna turista i Berlin tillsammans. Dessutom reste de själva och hade galet mycket att berätta om. 


När drinkarna och glassen var borta gick vi tillbaka till hostelet. Min första dag i Berlin var över mina förväntningar! Under hela utbytesterminen har jag försökt att gå utanför min comfort zone och utmana mig själv lite. På ett sätt kändes det som att resa själv till Berlin var det mest utmanande jag gjorde under hela utbytesterminen, men på ett sätt inte alls. 

Oostende och parkhäng.

Phs; bildbomb från Oostende. 

Hallå där! I skrivande stund sitter jag på ett tåg till flygplatsen. Känns fortfarande lite ofattbart att jag faktiskt åker. Det här inlägget är däremot om när jag och Satu tog tåget till Oostende igår. Det är en mindre stad som ligger på Belgiens västkust. Vi hade hört att det skulle vara väldigt fint där, vilket stämde väldigt bra. Vi åt glass och panini – skulle kunna leva på panini tror jag. Tyvärr var jag lite väl optimistisk gällande vädret och höll på att frysa ihjäl. Glömde helt att det blåser väldigt mycket längs kusten och att shorts kanske skulle vara lite väl kallt. När vi kom tillbaka till Gent igen rörde vi oss mot Citadel park för att plugga i parken. Finns ju värre ställen att plugga på om vi säger så. 

Igår var förresten Sveriges nationaldag, men den firades inte på något speciellt sätt. Jag firar den knappt i Sverige, och än mindre utomlands fastän det är lätt hänt att bli lite extra patriotisk när en inte är på hemmaplan. Kvällen spenderades packandes inför idag medan det belgiska vädret visade sitt sanna jag. Varje varm dag har avslutats med åska och regn, vilket alltid känns lika otippande. Anyway, vi hörs när vi hörs och ses när vi ses! 

Allra finaste Gent.

Phs; Gent från båt. 

Söndag och sol! Idag levererade Gent verkligen med sol. Vi njöt, och dog av värmen, under förmiddagen i Citadel park och efteråt strosade vi in till centrum för mer turistande, lunch och båttur. Jag trodde jag hade sett det mesta av Gent, men oj vad mycket jag har kvar att se. Ser verkligen fram emot att upptäcka mer av denna stad. Lagom till att Linnea tog sitt pickpack och åkte vidare så kom även regnet och åskan till Gent. Jag tog det som ett tecken på att jag borde stanna inne och plugga inför tentan. Börjar verkligen känna att mina dagar är räknade nu. Vill inte. 

Imorgon är det en ny dag och nya äventyr väntar. Vi hörs när vi hörs och ses när vi ses! 

Antwerpen, Julie's house, ett Sverigebesök och lite fest.

Ph; detta (Antwerpens stadshus) kunde en se i Antwerpen. 
Ph; ett stycke Satu i Antwerpen.

Hej och hå! måndags stod överraskningsfest för Isi för kvällens planer och även hejdå-kramar till människor som lämnade Gent. Det känns så konstigt att vi en efter en packar våra väskor och flyger hem igen, hem till våra "riktiga" liv. Om mindre än två veckor är det min tur, men jag tror inte jag är riktigt redo för det än. I tisdags var jag himla död och det enda vettiga jag fick gjort var att tvätta. Ibland måste en inte vara så himlans produktiv. Började, och tittade klart, på serien #hashtag och även norska serien SKAM. Rekommenderar båda två! 

onsdags hoppade jag och Satu på ett tåg och en timme senare befann vi oss i Antwerpen. Antwerpen är Belgiens andra största stad och är känt för diamanter och shopping. Bra tyckte vi och gick in i varenda affär vi såg! Kom hem med en lite tommare plånbok, men himla mycket fynd! Kvällen spenderades hos Ata som fyllde år och varenda kvadratmeter av hans lägenhet fylldes av kalasglada människor. Det dansades till x antal låtar vars språk jag inte förstod, men det är ju fint det också. Lite charmigt, faktiskt. 
 
Ph; fika på Julie's house.

I torsdags gick jag och Jewel till Julie's house, som är ett omtalat café här i Gent. Stället var himla litet och allt vi tog var himla sött! Gick därifrån med en rejäl sockerkoma. Efteråt gick vi i diverse butiker och det förvånar mig att jag fortfarande upptäcker nya krypin som jag lyckats gå förbi. 

Ph; ett stycke Linnea på Le Bal Infernal. 
 
Igår kväll hämtade jag upp denna människa vid tågstationen och sedan spenderade vi x antal timmar till att catcha up. Det blir lätt så när en inte setts sedan i julas och båda rest ofantligt mycket. Att höra om hennes äventyr på Nya Zeeland och Australien fick mig bara att vilja resa mer. Idag har vi gått runt halva Gent och gjort sånadär turista saker, till exempel sitta vid Graslei och äta våfflor. Jag hoppas verkligen Gent visar sig från sin bästa sida imorgon och ger oss lite sol. En kan ju alltid hoppas. 

Anyway, vi hörs när vi hörs och ses när vi ses!