Berätta om hur det är att plugga i Gent.

 
Hej! Hittade din blogg av en slump och såg att du pluggar i Gent. Jag pluggar på LTH och skall på utbyte till Gent till hösten. Hur är det? Skulle du vilja berätta lite om det? samt ge lite tips osv?
 
Häromdagen hittade jag denna kommentar som ramlat in här. Tyvärr hittade jag inget namn eller liknande, men tänker att jag gör ett inlägg så du får svar på dina frågor iallafall! Först och främst, himla kul att du ska spendera en termin i Gent! Gent är en himla fin stad och det finns väldigt fin arkitektur att titta på. Gent var inte mitt förstahandsval, utan jag hamnade här mer av en slump och lite krångel, men jag är glad över att jag hamnade här iallafall. Jag tror inte du kommer bli besviken! Gent är en riktig studentstad och gillar du att hänga på barer, och dricka öl, kommer du alltid ha något att göra. Skulle det inte vara så, så kan du roa dig med att äta belgiska våfflor, belgisk choklad och pommes. Det är inte så dumt det heller. 

Att plugga utomlands
Jag blir så himla pepp för din skull! Att plugga utomlands är en chans en bara måste ta! Det kan verka läskigt till en början, men då är det bra att komma ihåg att nästan alla som åker på utbytestermin är sociala människor som mer än gärna vill utforska olika länder och uppleva olika kulturer. Många känner inte varandra innan, så ni kommer alla vara i samma sits. Just nu är vi sex stycken svenskar, från samma klass, här i Gent, men det är mer undantag än regel. Ifall du skulle åka med människor du känner, så skulle jag ändå tipsa dig om att nå ut till andra människor. Det kan vara läskigt och det är lätt så att en blir bekväm med de en åkte hit med, men lägg inte band på dig själv! Våga, våga, våga. 

 
Artevelde University College Ghent 
Jag gör min utbytestermin på Artevelde University College Ghent och programmet heter MOCOMA. Just det är programmet fokuserar mestadels på medier och kommunikation, så jag kan inte riktigt uttala mig om hur det skulle vara att plugga något annat program eller på ett annat universitet. Tyvärr tycker jag att allt som har med kurserna att göra är lite rörigt och ostrukturerat, men det kan också vara en vanesak. Till exempel är jag van vid att det mesta vid mitt hemuniversitet är väldigt uppstyrt, vilket det inte riktigt är i Gent.

Jag tycker inte att kurserna varit särskilt givande, men det beror självklart på ens förkunskaper. Beroende på vilka kurser du väljer så skiljer sig schemat och hur mycket plugg det är. Generellt sätt tycker jag inte att det är överdrivet mycket plugg och innan påsklovet kändes det lite som att vara på semester. 

 
Ta sig runt i Gent
Beroende på var i Gent du bor är det himla värt att hyra en cykel. Gent är inte alldeles för stort, så det går utmärkt att ta sig runt utan också. Ifall du vill kolla upp lite om cykelhyrning innan, så finns det en sida som heter studentenmobiliteit. Det går också spårvagnar och bussar både kors och tvärs. 

Ta sig från Gent och ut i övriga Europa
Gent ligger ungefär en timme från Bryssel med tåg och det är också väldigt smidigt att hoppa på ett tåg om en vill se sig omrking i Belgien. Det är inte så stort, men definitivt sevärt. Överlag tror jag att Belgien är ett land som underskattats lite väl mycket. När Belgien har upptäckts och är "gjort" kan en lätt ta sig till närliggande länder. Nederländerna, Tyskland, Luxemburg och Frankrike kan nås via buss eller tåg. Att det är så nära till andra länder är en av Belgiens stora fördelar! 

Ta reda på om du har något långt lov som väntar, för isåfall kan det vara värt att planera in en större resa. Är du inte den planerande typen gör det ingenting heller. Det finns alltid någon som är öppen för förslag och gärna upptäcker nya platser lite mer spontant! 

Det jag saknar mest med Sverige är: falukorv, utbudet av cider och ett bra utbud av mörkt bröd.
Det jag vill ta med mig hem till Sverige: Stroop wafels (som egentligen är från Nederländerna och är ett måste att äta), våfflorna och chokladen.
Något som förvånade mig: att det finns otroligt många ölsorter och att extremt många röker här.
Något jag inte kommer sakna med Gent: deras sopsystem. Det är fucked up. 
Något med Gent jag inte förstår mig på: vädret. Det är sinnes skumt. 

Jag vet inte riktigt om detta ger någon som helst klarhet, men jag hoppas det iallafall. Du som kommenterade, och andra som är ännu mer intresserade av Gent för den delen, får mer än gärna höra av er. 

Kommentarer
Postat av: Ewelina

Men Gud så kul att plugga utomlands! Det är en stor dröm jag har :D

2016-04-30 @ 21:14:50
URL: http://Nouw.com/ewelinagranberg
Postat av: Sofia

Vilket bra inlägg! Jag har med studerat 3 månader utomlands och håller med om att det är en chans man måste ta. Det har varit bland det bästa jag gjort :)

2016-05-01 @ 11:50:43
URL: http://Sofiiianilsson.blogg.se
Postat av: ISA

så roligt att läsa om utlandssvenskar ;) Modigt och bra att du åkt tycker jag, annars äre så lätt att ångra som om man aldrig kom iväg :) kram!

2016-05-01 @ 20:25:23
URL: http://isabyl.devote.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback