Berätta om hur det är att plugga i Gent.

 
Hej! Hittade din blogg av en slump och såg att du pluggar i Gent. Jag pluggar på LTH och skall på utbyte till Gent till hösten. Hur är det? Skulle du vilja berätta lite om det? samt ge lite tips osv?
 
Häromdagen hittade jag denna kommentar som ramlat in här. Tyvärr hittade jag inget namn eller liknande, men tänker att jag gör ett inlägg så du får svar på dina frågor iallafall! Först och främst, himla kul att du ska spendera en termin i Gent! Gent är en himla fin stad och det finns väldigt fin arkitektur att titta på. Gent var inte mitt förstahandsval, utan jag hamnade här mer av en slump och lite krångel, men jag är glad över att jag hamnade här iallafall. Jag tror inte du kommer bli besviken! Gent är en riktig studentstad och gillar du att hänga på barer, och dricka öl, kommer du alltid ha något att göra. Skulle det inte vara så, så kan du roa dig med att äta belgiska våfflor, belgisk choklad och pommes. Det är inte så dumt det heller. 

Att plugga utomlands
Jag blir så himla pepp för din skull! Att plugga utomlands är en chans en bara måste ta! Det kan verka läskigt till en början, men då är det bra att komma ihåg att nästan alla som åker på utbytestermin är sociala människor som mer än gärna vill utforska olika länder och uppleva olika kulturer. Många känner inte varandra innan, så ni kommer alla vara i samma sits. Just nu är vi sex stycken svenskar, från samma klass, här i Gent, men det är mer undantag än regel. Ifall du skulle åka med människor du känner, så skulle jag ändå tipsa dig om att nå ut till andra människor. Det kan vara läskigt och det är lätt så att en blir bekväm med de en åkte hit med, men lägg inte band på dig själv! Våga, våga, våga. 

 
Artevelde University College Ghent 
Jag gör min utbytestermin på Artevelde University College Ghent och programmet heter MOCOMA. Just det är programmet fokuserar mestadels på medier och kommunikation, så jag kan inte riktigt uttala mig om hur det skulle vara att plugga något annat program eller på ett annat universitet. Tyvärr tycker jag att allt som har med kurserna att göra är lite rörigt och ostrukturerat, men det kan också vara en vanesak. Till exempel är jag van vid att det mesta vid mitt hemuniversitet är väldigt uppstyrt, vilket det inte riktigt är i Gent.

Jag tycker inte att kurserna varit särskilt givande, men det beror självklart på ens förkunskaper. Beroende på vilka kurser du väljer så skiljer sig schemat och hur mycket plugg det är. Generellt sätt tycker jag inte att det är överdrivet mycket plugg och innan påsklovet kändes det lite som att vara på semester. 

 
Ta sig runt i Gent
Beroende på var i Gent du bor är det himla värt att hyra en cykel. Gent är inte alldeles för stort, så det går utmärkt att ta sig runt utan också. Ifall du vill kolla upp lite om cykelhyrning innan, så finns det en sida som heter studentenmobiliteit. Det går också spårvagnar och bussar både kors och tvärs. 

Ta sig från Gent och ut i övriga Europa
Gent ligger ungefär en timme från Bryssel med tåg och det är också väldigt smidigt att hoppa på ett tåg om en vill se sig omrking i Belgien. Det är inte så stort, men definitivt sevärt. Överlag tror jag att Belgien är ett land som underskattats lite väl mycket. När Belgien har upptäckts och är "gjort" kan en lätt ta sig till närliggande länder. Nederländerna, Tyskland, Luxemburg och Frankrike kan nås via buss eller tåg. Att det är så nära till andra länder är en av Belgiens stora fördelar! 

Ta reda på om du har något långt lov som väntar, för isåfall kan det vara värt att planera in en större resa. Är du inte den planerande typen gör det ingenting heller. Det finns alltid någon som är öppen för förslag och gärna upptäcker nya platser lite mer spontant! 

Det jag saknar mest med Sverige är: falukorv, utbudet av cider och ett bra utbud av mörkt bröd.
Det jag vill ta med mig hem till Sverige: Stroop wafels (som egentligen är från Nederländerna och är ett måste att äta), våfflorna och chokladen.
Något som förvånade mig: att det finns otroligt många ölsorter och att extremt många röker här.
Något jag inte kommer sakna med Gent: deras sopsystem. Det är fucked up. 
Något med Gent jag inte förstår mig på: vädret. Det är sinnes skumt. 

Jag vet inte riktigt om detta ger någon som helst klarhet, men jag hoppas det iallafall. Du som kommenterade, och andra som är ännu mer intresserade av Gent för den delen, får mer än gärna höra av er. 

Plugg, plugg och mer plugg.

Människor. Hej. The Offsprings låt Self Esteem sorlar ut genom mina hörlurar och den har gjort det i ett par dagar nu. Tillsammans med låtar från Sum 41 och Blink-182 har jag vaggats till sömn. Musiken stänger ute allting annat och jag känner på mig att jag håller på att skapa mig en ovana. Till och med när jag försöker sova försöker jag fly från verkligheten. I lördags var en hyfsat lugn dag och på kvällen mötte jag upp de andra för barhäng. I söndags skypades det och kvällen spenderades på Pizza hut. En himla lugn helg, men också väldigt välbehövlig. Ända sedan jag kom tillbaka från tågluffen har det inte funnits så mycket utrymme för att bara vara. I måndags hade jag en himla seg lektion, och tyvärr är inte det ett mönster som brutits. Hela tisdagen spenderades i skolan och även denna dag har haft skolan i fokus. Nu märks det verkligen att jag är här för att studera, och inte resa, upptäcka eller hänga på barer. Kanske lite synd ändå. 

Annars då? Jag hatar på att vädret är sinnes konstigt och kan knappt förstå hur det kan vara soligt, regna och hagla inom ingen tid alls?! Aprilväder är inte att leka med, men aprilväder i Belgien – jag tror det är en helt annan nivå. Jag går bara och väntar på att det ska börja snöa. Troget decemberbarn. Nu känns det verkligen som att jag kommit in i vardagslivet här i Gent. Nu när jag har 7,5 veckor kvar. Det är ingen tid alls och det gör mig både sorgsen och glad, på något sätt. Just nu är allt lite svårt att definiera, men jag tänker att det kan få vara så, iallafall för ett tag. Känner mig lite som Veronica Maggios halvt släppta nya låt – en splittrad låttext där vissa ord, meningar, fortfarande är gömda, och ingen kommer få höra hela låten förrän alla ord är framgissade. 

Anyway, återkommer när min vardag innehåller mer en kalla klassrum och alldeles för många timmar begravd i plugg. Vi hörs när vi hörs och ses när vi ses! 

Vardagen i Gent fortsätter.

Ph; onsdag var en bra dag. 

Hallå där människor! Long time, no see. I måndags hamnade jag på beer Pong med klasskompisar – himla nice ändå. I tisdags hade jag lektion och sedan hände det nog inte mycket mer den dagen. I onsdags pluggade jag, hade en väldigt seg lektion, hängde med klasskompisar och kvällen spenderades ätandes våfflor vid Graslei med Sophia. Himla fint! Onsdagen avslutades med skypedejt. 

Igår stod tvättning, fika, plugg och utgång på agendan. Sagt och gjort, det blev en rätt produktiv dag ändå. Vi hamnade på Sioux, vilket är en väldigt liten klubb rätt nära där jag bor. Där dracks det öl som smakade cider och skreksjungs till diverse poplåtar jag inte hört förut, andra sönderspelade låtar och den enda Nirvana-låten jag kan. Kan inte klaga på kvällen ändå. 

Idag var jag inte alltför pigg, men lyckades ändå få lite plugg gjort innan dagens lektion. Läraren vi har är himla speciell, men jag får lära mig om olika kulturer på lektionstid så jag klagar inte. För varje dag som går inser jag hur intressanta människor är. Att lära sig hur människor fungerar är min nya favorithobby. 

Annars då? Jag har börjat inse att mina dagar här i Gent är räknade, på gott och ont, och att det finns rätt mycket mer jag vill göra innan jag åker tillbaka till Sverige. Förutom detta har jag även fått reda på att jag inte kommer åka till München i maj och panikat över min icke-existerande bostad i höst. Utöver detta har det mesta känts uppochner, men det bästa är väl att det bara kan bli bättre. Positivt tänkande – försöka går ju. 

Vi hörs när vi hörs och ses när vi ses. 

Kroppspanik: fett, lögner & sjukt onödig ångest - Julia Skott


Under tågluffen började jag läsa boken Kroppspanik: fett, lögner & sjukt onödig ångest. Jag fick nys om den från en poddcast jag lyssnade på och tänkte att "denna bok måste jag läsa". Författaren ifrågasätter varför samhället är så besatt av BMI och ställer begreppet på sin spets. Hon tar även upp ämnen som bantning, träning och övervikt. Boken tar upp himla viktiga ämnen, och fastän jag inte kunde relatera till precis allting så fick jag ett annat perspektiv på saker och ting. Jag tycker att detta är en bok alla borde läsa för att få ett annat perspektiv än sitt eget på dessa ämnen. Tips, tips, tips! 

Joy


Filmen Joy är en verklighetsbaserad film om Joy Mangano och utspelar sig under 90-talet. Joy är en ensamstående mamma och försöker verkligen få allt att gå ihop. Hon måste också ta hand om sina föräldrar och sin före detta man. Hennes mest tänkta tankar är "är det här allt?" och "hur blev det såhär?". Allt känns rätt omöjligt att vända på, men Joy försöker ändå att styra allt åt ett annat håll än det mest självklara. Hon uppfinner the mirical mop och sätter alla sina besparingar på uppfinningen. Hon riskerar allt och får kämpa genom motgångar högt och lågt. Det är aldrig någonting som "bara råkar gå bra". 
 
Jag tycker att filmen är himla sevärd och har velat se den ända sedan jag såg trailern i förbifarten. Trots alla motgångar ger Joy inte upp och hon ger både klasskillnaderna och de snedvridna könsrollerna en rak höger på precis rätt ställe. Topp! 

Enschede, Keukenhof och Simonehoeve.

Phs; Keukenhof. 
Phs; Simonehoeve – ost- och träskofabrik.
Phs; Enschede och Sunanda. 

Hallå där! I fredags åkte jag till Enschede där Sunanda gör sin utbytestermin. Det kändes himla konstigt, men kul, att "bara åka och träffa henne i ett annat land". I lördags satte vi oss på en buss, tillsammans med väldigt många andra studenter, och åkte till Keukenhof. Det är en blomsterpark som verkligen är värd ett besök. Jag förväntade mig ängar med blommor så blev tyvärr lite besviken över det. Vi besökte också Simonehoeve, vilket är en ost- och träskofabrik. Jag var ett stort fan av delen där vi fick provsmaka på osten. Vem kunde tro att ost med skinka i skulle smaka så gott?! 

Igår tog vi oss igenom Enschede på det sätt Holländare gör mest – det vill säga cyklandes. Framåt eftermiddagen var det dags för mig att sätta mig på tåget och sakta men säkert återvända till Gent. Tyvärr tog tågresan mycket längre tid än vad jag hade räknat med och det tog mer än 6 timmar från station till station. Jag behövde verkligen byta människor och miljö, om så bara för en helg, och få lite rätsida på saker och ting igen.

Denna dag har haft ett mycket lugnare tempo än vad de senaste veckorna haft. Mycket välbehövligt. Att skypa med en vän lite för länge om allt och inget var också väldigt välbehövligt. Resten av dagen kommer spenderas på liknande sätt och enda anledningen till att lämna rummet vore för att handla mat. Det är okej – det är bra med sådana dagar ibland också. Hoppas ni haft en toppenhelg. Vi hörs när vi hörs och ses när vi ses! 

Tillbaka i Gent och iväg igen.

Hallå där människor! För tillfället sitter jag på min lilla cabinväska på ett tåg någonstans i Nederländerna. Jag har haft bättre fredagar, men känns ju onödigt att klaga. Just detta tåg ska jag spendera 2 timmar på, så att jag inte har en riktig sittplats gör mig lite bitter. 

I måndags startade den nya kursen multimedia och eftermiddagen spenderades tvättandes och skypandes. Det kändes himla konstigt att plötsligt ha ett rum för sig själv och att jag inte hade människor omkring mig hela tiden. Jag kan fortfarande inte förstå allt vi gjorde och såg på tågluffen – så ofattbart! I tisdags hade jag en riktig hemmadag och gick bara ut för att handla mat. Att titta på serier och filmer hela dagen är inte fy skam. 

I onsdags skrevs det på PR-uppgift och på kvällen firades Joss med middag och barhäng. Igår började även den nya kursen intercultural management and marketing, vilket för övrigt verkar vara en hur grym kurs som helst. Lärarna vi har är hur bra som helst och ämnen himla intressant! Kvällen började på bar med klasskompisar och avslutades dansandes på charlatan. Kan verkligen inte klaga på den kvällen! 

Idag vaknade jag upp, halvdöd, och försökte packa. Efter eftermiddagslektionen skyndande jag mig till tågstationen för att hinna med mitt tåg till Enschede. Tyvärr har jag himla många byten och det ska ta sammanlagt 5 timmar från Gent till Enschede. Kul. Som tur är har tågen wifi, så chansen att jag överlever tågresan är stor. 

Annars då? I veckan bokade jag flygbiljett hem till Sverige, så i mitten av juni är det jag som återvänder till landet lagom. Det känns himla konstigt, för Sverige känns så långt bort på något sätt. Anyway, nu har jag fått sittplats och försöker tänka på något annat än att jag kommer komma fram kl halv 23 ikväll. Vi hörs när vi hörs och ses när vi ses! 

Sista stoppet: München.

Ph; München. 

Hallå där människor. I skrivande stund sitter jag på tåget från München till Gent och vi är snart framme i Gent. Det ska bli himla skönt att komma tillbaka till mina halvdana vardagsrutiner, samtidigt som det känns väldigt sorgligt att sätta punkt för detta äventyr. Det har verkligen varit en upplevelserik resa och jag har definitivt lärt mig mer om olika länder, andra människor och mig själv. 

I lördags morse tog vi tåget till vårt sista stopp innan Gent – nämligen München! Vi har varit med om rätt konstiga situationer och människor längs resans gång, men München tar priset! Bland det första vi ser är nazister som demonstrerar och hela staden kryllar av möhippor och svensexor. Inte riktigt vad jag förväntade mig. Idag bestämde vi oss för att åka till den engelska trädgården, vilken var himla fin och himla stor, för att sedan strosa runt i staden innan vårt tåg gick. Jag längtar tills jag åker tillbaka till München – jag känner på mig att staden har fler konstigheter att erbjuda! Det kommer definitivt komma en bildbomb när jag gått igenom alla bilder i kameran. Det lär nog ta ett tag dock. 

Anyway, vi hörs när vi hörs och ses när vi ses! 

Landet "se, men inte köpa".

Ph; någonstans i Schweiz.
Ph; Zürich. 

Ny dag, nytt land! Denna gång hoppade vi av tåget i Zürich, Schweiz, och under tågresan fick vi se att naturen i Schweiz är sinnes fin! Schweiz är numera ett av mina "måste åka tillbaka till"-länder. I Zürich väntade regnet på oss, men vi trotsade vädret och gick en sväng iallafall. Ja, tills vi var alldeles för blöta, trötta och hungriga vill säga. Jag tror att Zürich skulle vara himla fint med lite sol, men tyvärr tror jag inte att jag kommer få uppleva det. En till anledning till att komma tillbaka antar jag! 

Just nu sitter jag i en himla skön säng, dricker te och lyssnar på podd. Boendet vi har nu är som en lägenhet och jag önskar verkligen att den var min. Det känns så himla konstigt att den här tågluffen börjar lida mot sitt slut – på något sätt känns det knappt som att den har börjat. Jag kan knappt förstå alla platser jag fått se?! Jag må vara fattigare pengamässigt, men himla många upplevelser rikare! Att komma tillbaka till Gent är inte heller fy skam, men resorna är långt ifrån slut. 

Anyway, vi hörs när vi hörs och ses när vi ses! 

Äter oss igenom Milano.

Phs; kan väl inte riktigt klaga på Milano ändå. 

Hallå där! Det är torsdag och dag nummer två i Milano. Idag har det tittats på slott, gåtts och hängts i park samt ätits glass och pizza. Idag har för övrigt varit en riktig hörlursdag, vilket inte riktigt fungerar när en umgås med fler än sig själv. Börjar förstå varför människor reser själva. Trots detta har jag redan tankar på att backpacka genom Asien och tänker att det är ett äventyr för mitt framtida jag. Någonstans emellan kandidatexamen, jobb och livet ska jag försöka klämma in den resan. Önska mig lycka till! När jag inte tänker på framtida resemål tänker jag på hur jag kämpat mig igenom hela dagen utan nässpray och att jag, om bara ett par dagar, kan återgå till att äta någonting annat än baguetter och coca cola. Just nu låter vadsomhelst förutom det väldigt drömmigt, så ni märker ju att mina krav inte är så höga. 

Anyway, vi hörs när vi hörs och ses när vi ses!

Landet av pizza och pasta.

Ph; vi hamnade i Milano. 

Hallå där! Nu har vi hamnat i landet som de allra flesta förknippar med pasta och pizza – nämligen Italien! Vi kom hit igår kväll efter x antal timmar på tåg. Ingen kan komma och säga att vi inte tågluffat iallafall – vill inte ens veta hur många timmar vi spenderat på tåg. 

Jag klagar inte på matutbudet i det här landet iallafall och känner att jag kommer leva på pasta och pizza de närmaste dagarna. Jag har strosat runt i kjol och klagat över min näsa som vägrar ge luft till mina lungor. Vi har promenerat runt och njutit av det sinnes bra vädret. Kan inte riktigt klaga på denna dag! 

Två mindre bra saker som jag fått reda på på sistone: 1. Vårt flyg från München till Bryssel är inställt. 2. Jag har en tentamen i juni och måste antagligen vara kvar för den enda tentamen. 

Anyway, vi hörs när vi hörs och ses när vi ses! 

Mot södra Frankrike och vidare.

Ph; fin gränd i Barcelona. 
Ph; godaste hamburgaren jag ätit. 
Ph; Marseille och dess båtar är fina. 
Ph; Nice är också fint. 

Hallå där människor. Det har hänt en del saker sedan i fredags och det har varit sparsamt med tur på den här resan. Jag vet inte riktigt om jag ska skratta eller gråta – det är så himla förvirrande. 

I lördags bytte vi till ett annat hostel, såklart, och sedan tog vi oss igenom Barcelonas shopping. Det kändes som att affärerna Mango, Zara och Pull & Bear var överallt. Jag tror att jag spenderar mer tid och pengar på H&M utomlands än vad jag någonsin gjort hemma i Sverige. Konstigt det där! Hittade iallafall en jeanskjol och det är ju inte fy skam. Att shoppa när jag vet att jag har begränsat med utrymme var inte det ultimataste. 

Igår hoppade vi på tåget igen och denna gång var destinationen Marseille. Bland det första vi möttes av var felparkerade bilar och bajs överallt där det inte skulle vara bajs. Verkligen inte bästa första intrycket, men det vägdes upp av de sinnes goda hamburgarna vi åt. Le panier à burgers hette restaurangen och den är verkligen värd ett besök! 

Idag åkte vi vidare till Nice, vilket är en himla fin stad. Det enda negativa är väl att vi inte kommer hinna se så mycket av staden då vi redan imorgon rör oss vidare mot Milano. Jag börjar bli trött på att alltid mötas av ett annat språk än engelska, då jag varken kan prata spanska eller franska, och jag saknar svensk mat och svenska matprodukter mer och mer. Jag har ätit galet mycket baguetter på denna resa – snart kommer jag ha mardrömmar om dem. 

Förutom allt detta har jag även hunnit bli förkyld och bokat en resa till München i maj. Jag kommer antagligen få leva på knäckebröd och vatten när jag kommer tillbaka till Sverige, samt inte göra något som kostar pengar... Men just nu känns det ändå värt det! 

Vi hörs när vi hörs och ses när vi ses! 

Hamnade i Barcelona.

Phs; dag 2 i Barcelona. 

Hallå där människor! Nu är vi i Barcelona och i onsdags hade vi ett himla bra väder. Vi spenderade halva dagen på terassen på vårt hostel, som jag gillade himla mycket, och framåt eftermiddagen kollade vi in shoppingen riktigt snabbt. 

Ph; utsikt från Park güell. 

I torsdags bytte vi till ett annat hostel och sedan spenderade vi den soliga dagen på hop-on hop-off buss. Vi gjorde ett längre stopp vid Park Güell och strosade runt där ett bra tag. Vid toppen av parken kunde en få en helt otrolig utsikt över Barcelona – så värt! Jag hade ingen helt klar bild av Barcelona innan jag kom hit, men nu har jag verkligen det. Jag har aldrig lagt mycket tankekraft på Barcelona, men känner nu att Barcelona är väldigt underskattat. 

Ph; vi åt på restaurangen Rosa Negra förut idag pga blev tipsade att gå dit. Ni borde också gå dit, om ni gillar mexikanskt vill säga. 

Idag har vi åter igen bytt hostel och denna gång till ett himla fräscht! Just nu befinner jag mig i hostelets "bibliotek" där jag har hittat ett litet krypin. Dagen har spenderats på hop-on hop-off buss, men jag kommer varken ihåg vad jag sett eller hört. Det enda jag kommer ihåg är hur regnet öste ner längs fönstrena och hur det även regnade in. 

Anyway, vi hörs när vi hörs och ses när vi ses.