Poddar.Phs; som ni säkert har märkt har jag helt hamnat i poddvärlden och dessa är poddarna jag hittat hittills. Jag har däremot inte lyssnat på alla än, men tänkte skriva lite om varje podd iallafall. 

Jag gillade verkligen inte poddar i början, men nu har jag kommit in i en poddperiod. Min första podd som jag lyssnade på var Sommar i P1. Jag lyssnade på de sommarprat som jag tyckte var intressanta eller där jag kände igen sommarprataren. För övrigt gillar jag inte riktigt att lyssna på saker som jag verkligen måste fokusera på. Ljudböcker är någonting som verkligen inte fungerar, dels för att jag inte riktigt hänger med på samma sätt, dels för att de läser saktare än vad jag själv föredrar. 

Adoptionspodden ska vara "ett samtal mellan två personer som gemensamt har en anknytning till adoption i livet." Jag har inte lyssnat på något avsnitt ännu, men det står på min "att lyssna på"-lista. Det kortaste avsnittet är 37 minuter och det längsta är 1 timme och 38 minuter. Jag är rätt nyfiken på andra adopterades berättelser och jag känner att jag får igen någonting av att lyssna på människor som har fått en liknande start i livet som jag och delar liknande erfarenheter. Jag gillar verkligen igenkänningsfaktorn med berättelserna. För en del kan det kännas tjatigt att höra liknande berättelser hela tiden, men inte jag. Jag ser verkligen fram emot att lyssna på denna podd! 

I Flora & Frida "pratar de om ämnen som bränns. Från kroppsbehåring och första ligget till vänskapsvånda och Den Stora Kärleken." Jag har inte lyssnat på något avsnitt av denna podd heller, men ja, precis som ovan gör jag det snart. Avsnitten är runt 40 minuter långa. Jag hittade denna podd genom att jag virrade runt på instagram, hittade en av tjejernas instagram och tänkte något i stil med "jaha, titta, en podd, den låter intressant." Ifall ni hinner lyssna innan mig kan ni ju skriva och berätta hur den var! 

Coffee Break French är en podd som lär ut franska (som om inte namnet avslöjade det), men annars pratas det engelska i podden. Det är som små minilektioner på 15-30 minuter. I podden är det två stycken människor, en "lärare" och en "elev". Upplägget är så att de, under poddens gång, lär sig mer och mer hur en för en dialog på franska. Jag har hittills bara lyssnat på två avsnitt, men tycker att det verkar väldigt lättsamt. Nu i början känner jag igen allt de pratar om, men då mina franskakunskaper är så gott som bortblåsta är det skönt att ta allt från grunden! Jag ser detta som ett helt okej sätt att "lära mig" franska på, men ska nog komplettera med lite barnböcker på franska eller så. Avsnitten är tänkta så att du ska kunna lyssna vartsomhelst, men de uppmuntrar även till att du ska upprepa det de säger och då kanske det inte är så kul att sitta på bussen eller liknande. Det finns även Coffee Break för att lära sig spanska, tyska och italienska! 

Svart katt - Vit katt "är en podcast om gott och ont inom kommunikationsbranschen." Jag har ingen aning om hur denna podd är. Denna podd hittade jag när jag var inne i ett MKV-mode och verkligen ville djupdyka ner i MKV. Antingen är podden verkligen intressant och fångar mig helt, eller så pratar den över huvudet på mig och gör mig less på allt. Det kortaste avsnittet är 17 minuter och det längsta är 57 minuter. Anledningen till att jag ville hitta poddar (ja, detta är inte den enda...) inom och om MKV är för att MKV (som program på högskola) är mer teoretiskt än praktiskt. Att se och höra om MKV i praktiken tycker jag är guld värt, och därför bestämde jag mig för att leta upp dessa poddar själv. 

Den retorikiska podden är då ännu en MKV-podd. Dess beskrivning är "Det handlar om påverkan i alla dess former. Talskrivaren, PR-konsulten och retoriska analytikern Camilla Eriksson (Retorikiska) samtalar och analyserar omvärlden utifrån retoriska, semiotiska och kommunikationspsykologiska perspektiv tillsammans med sina gäster." Även denna podd känns lite sinnes intressant VS pratar över huvudet. Vi får helt enkelt lyssna och se! 

Innerligt - Om ledarskap och kommunikation är också en MKV-podd. Jag tror att det är det iallafall. Har inte kommit till denna podd än heller, men snart så. Jag tror att denna podd fokuserar rätt mycket på dig som person och sånt gillar jag! Vad jag kan ana, från namnen på de olika avsnitten, så är denna podd rätt peppig också, vilket jag gillar ännu mer! Avsnitten är mellan 13 och 31 minuter, vilket känns precis lagom. Detta är nog nästa podd på tur! 

Ångestpodden är en podd jag lyssnat på de senaste dagarna. Just nu har jag inga avsnitt kvar, men de kommer ut med ett nytt avsnitt varje vecka så jag behöver inte vänta så länge. Den drivs av de två 21-åriga tjejerna Ida och Sofie. Poddens huvudämne är psykisk ohälsa och i nästan varje avsnitt har de en gäst som pratar om sina erfarenheter kring just det avsnittets pyskiska ohälsa. Jag gillar verkligen hur de tar ett så tabubelagt ämne och placerar det mitt på vardagsrummet bredvid den halvsnygga ljuslyktan och godisskålen. Jag tycker att psykisk ohälsa är intressant och vill jättegärna lära mig mer och då tycker jag denna podd är toppen! Jag rekommenderar alla att lyssna på denna, om ni inte redan gör det! Ni kanske inte behöver plöja igenom precis alla avsnitt som jag gjort, men kanske de som ni tycker verkar lite mer intressanta bara. 

PR-häxan "är podradion för dig som är kommunikationsnörd och på riktigt tror att kommunikation förändrar världen." Ja, ännu en MKV-podd. Nej, jag har inte lyssnat på denna heller, men jag ska. Den känns intressant och sådär, så vi får väl hoppas på det bästa! Avsnitten är mellan 23 och 45 minuter, oftast ca en halvtimme. 

Gåshudsfaktorn är en podd "om känslodriven kommunikation av studenter på Bergs School of Communication som en del av slututställningen 2015." Denna podd har jag lyssnat på två avsnitt av och de pratar väldigt praktiskt om reklam. Jag tycker det är intressant när de berättar om olika exempel på hur en reklam är uppbyggd för att framkalla vissa känslor. Denna podd är också väldigt intressant för att det är ungefär detta jag vill syssla med i framtiden. Avsnitten är mellan 40 och 50 minuter, men de är så intressanta så de känns mycket kortare! Det finns totalt fem avsnitt av podden. Lyssna, lyssna, lyssna! 

Måndagspepp är, som namnet säger, en podd fylld med pepp som kommer ut på måndagar! Jag lyssnade igenom hela första säsongen på två dagar tror jag det var. Jag gillar verkligen denna podd och väntar med spänning på säsong två! Avsnitten är 26 till 51 minuter långa. De är två tjejer, Hanna och Ellinor, som driver podden och de pratar om... Ja... Om livet helt enkelt. Podden har fått mig att se saker på ett annat sätt och jag gillar verkligen media som ändrar mitt tanke- och synsätt på det viset. Lyssna verkligen på denna podd! Applåd förresten om ni läst igenom hela inlägget. 

Ni får gärna kommentera om det är någon podd ni tycker jag borde lyssna på! 

Kommentarer
Postat av: Lina

Men va bra, tack för tipsen! Kan rekommendera Tvillingpodden också, riktigt bra :)

Svar: Åh, tack, får spana in den podden! :)
Hanna

2015-09-22 @ 20:12:31
URL: http://helbraflinga.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback