En delad värld

Ph; Huvudkaraktärerna Adam Jensen och Liv Björk.

Nyss kollade jag på En delad värld som är en miniserie gjord av SVT. Serien handlar, mer eller mindre, om ett samhälle, eller för den delen en värld, där män knappt existerar. Femton år innan serien tar plats utplånades nästan alla män av ett virus och 123 stycken män blev kvar i Sverige. Huvudkaraktärerna är Adam Jensen, en av få som överlevde, och Liv Björk, som till skillnad från alla andra inte visar något intresse för honom överhuvudtaget.

Min första tanke var att det var ett spännande upplägg på en serie – en kul idé helt enkelt. Min andra tanke var att serien helt klart skulle innehålla feminism. Ännu intressantare! Min tredje tanke var åh nej, serien kommer utan ifrågasättning kopplas samman med feminism. Min fjärde tanke var en skulle kunna säga att det är ett matriarkat, men hur bra är det då? Jag tycker att den låtsasvärld som serien utspelar sig i är väldigt spännande, men jag kan inte sluta tänka på att en del kommer tro att det är feminism rakt igenom. Det vore synd om en dels syn på feminism grundar sig på denna serie då bara ett perspektiv erbjuds. 

Begreppet feminism kan vara så stort och så litet, det kan vara allt och inget. Det har så många dimensioner och att bara se en liten del av en dimension vore så orättvist. Jag skulle kunna skriva en hel uppsats om feminism, och ändå inte vara klar. Det sägs att en ska hålla sig till det en kan, men jag är långt ifrån allvetande när det kommer till feminism. Jag kanske förstår en vattenpöl, när det finns ett helt hav. Det är svårt att vara inkluderande utan att prata över huvudet på folk, eller mig själv för den delen. 

Serien i sig var kanske inte WOW, men gav däremot lite saker att fundera på. Kanske värt en titt om ni känner att ni har för lite att reflektera över.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback