The Book Thief

 <-- Filmen.

Denna film har jag glömt bort när jag såg, men den är riktigt bra! Året är 1938, landet är Tyskland och huvudpersonen är Liesel. Liesel ser hur hennes yngre bror dör och sedan hur hennes mamma lämnar bort henne till några helt okända människor. Hon ville inte lämna henne, men hon var tvungen, för hennes mamma var kommunist. Hennes fosterpappa förstår snabbt att Liesel inte kan läsa och bestämmer sig för att lära henne. Samtidigt upptäcker Liesel hur bra böcker får henne att må; att glömma allt det där otäcka och försvinna bort i en annan värld. Det får henne att må så bra att hon stjäl böcker. En kväll knackar det på dörren hos fosterföräldrarna; en ung judisk man vill ha tak över huvudet. Det är förbjudet och att tillåta det är som att riskera sitt eget liv, men de måste för de har lovat hans far. Liesel blir snabbt vän med den unge mannen, men hon vet, även hon, att det är förbjudet. 

Åh, ja, denna film... Den var rolig, sorglig och väldigt djup. Min första tanke var "nej, inte en till krigsfilm" men jag såg att jag snabbt hade fel. Mest av allt var denna sorglig, men hur kan det vara kul att någon dör... Nu när jag tänker efter? SEVÄRD.

Ovärda dagar, studentpepp och hosta.

Hallå där peeps! I detta inlägg blir det tyvärr inga bilder, men vill inte direkt spoila några outfits eller så. 

I tisdags skrev jag mattekursprov, vilket gick sådär, och därefter åkte jag hem och tvättade bilen. Eftermiddagen spenderades hos farmor med fika. Igår, onsdag, var en väldigt ovärd dag. Åkte till skolan, där jag inte gjorde någonting, och sedan åkte jag hem och däckade i soffan. Blir så trött på att jag är förkyld! Ville också köra på utgång, sitta på uteservering eller spontanträffa människor... Men min kropp sa helt enkelt nej. 

Idag hade jag ställt klockan på 9 och jag var i Askersund till halv 11. Hjälpte farmor att handla och sen lunchade jag med henne över ett par pannkakor! Mys! 

Ovanliga saker som hände idag: 
1. Blev stoppad av polisen på väg till Askersund - blev så nervös! 
2. Farmor ville presentera mig för sin kompis Carl-Oskar, men jag hade ingen aning om att hon menade sin rullator som hon införskaffade igår! 
3. Farmor ville köra bilen till granngården - höll på att dö så rädd var jag! Gamla människor borde kanske inte köra bil? 
4. Hade salt på mina pannkakor - det var verkligen en annorlunda smak. 

Framåt 13, efter att jag virrat omkring för att leta parkering, anlände jag hemma hos Alva där tjejerna redan satt och väntade. Efter lite fika och fix gav vi oss ut för studentfotograferande! Inte alls en dum idé! Jag kollade igenom bilderna förut och de blev så fina! Det blev en väldigt lyckad dag med mina fina helt enkelt! Ni får tyvärr inte se bilderna idag, eller imorgon, utan när jag väl har tagit studenten! Kom hem straxt efter 18 och sen dess har jag tittat ogenom bilderna.

När man kväver sin hosta.

Nu när jag skrev rubriken så tänkte jag skriva ett "såhär har min dag varit" - inlägg, men nu upptäckte jag att jag inte alls vill att inlägget ska handla om det. Istället har jag tänkt ta upp mina tankar om eu-valetatt göra sin röst hörd och mycket därimellan som kommer upp när jag väl skriver. Vad tror ni om det? Intressant, kanske? 

Vi börjar med eu-valet som jag inte tror att någon har missat. I söndags röstade jag, som sagt, för första gången vilket kändes kul. Jag röstade på ett parti som jag tyckte passade bäst in med mina åsikter osv (vilket hade varit konstigt annars). Framåt kvällen kryllade mitt twitterflöde av politiska tweets; att det gick si och så bra för den, att det gick dåligt för dem och att det var chockerande hur partier fick så många mandat och procent. Jag är förvånad över att SD fick så pass mycket procent, moderaterna tappade så mycket och att bara hälften av de som kunde rösta faktiskt röstade. Jag är lite rädd för att så många främlingsfientliga partier kom in i parlamentet?! 

Mitt facebookflöde har fyllts med massa kritiska statusar, länkar osv och jag hoppas att ALLA vaknar upp tills det är dags för valet i höst! Mest av allt vill jag nog att alla som får rösta röstar och söker information om diverse partier! Jag kräver inte att alla måste ha samma åsikt eller rösta på samma parti som mig, men jag har hört alltför många säga "jag vet inte vad jag ska rösta på för jag vet inte vad de står för... så jag röstade inte" eller "jag vet inte vad jag skulle rösta på... så jag röstade på dem". Det kommer inte ut tillräckligt med information för att man ska veta vilket parti som matchar ens åsikter mest! Politiken är en djungel och man behöver lite vägledning. Inte för att bli hänvisad till att rösta på just DET partiet, utan för att själv kunna dra slutsatser och vilja rösta på DET partiet och veta VARFÖR

Visst lär man ut en del av detta i skolan... Men hur kul är det då? Jag kommer ihåg att vi gick igenom detta på högstadiet och jag var inte det minsta intresserad. Egentligen kunde jag inte bry mig mindre. Nu när jag går på gymnasiet blir jag överfallen med lappar från diverse partier, de lockar med godis och andra gratissaker. Egentligen skulle jag nog vilja ha en opartisk person som förklarar vad partierna står för istället för att ett visst parti ska prata för sitt parti. Jag skulle kunna gå in på varje partis program, men åter igen: en djungel. Däremot tror jag att om man ÖPPNAR ÖGONEN och uppmärksammar vad man tycker, om så bara i vardagen, så hittar man mer eller mindre partiet man håller med mest. 

Det gäller att GÖRA SIN RÖST HÖRD och stå upp för sina åsikter! Det spelar ingen roll vad du tycker eller vilket parti du håller med. Gör din röst hörd och stå upp för dina åsikter. Däremot är det bra att vara kritisk mot det partiet man tycker bäst om iallafall och låta sig själv ta in andras åsikter och synpunkter och fundera på dem. Jag tycker att inget parti är perfekt, inte ens det jag röstade på, men det är det jag håller med mest. När människor kritiserar partiets åsikter, program och konstiga idéer så kan jag ju inte blunda?! Istället måste jag ju tänka över vad de säger, ta reda på fakta om ämnet/frågan och ibland säga "ja, nä, där är de riktigt svaga och du har helt rätt". Det är inte mer med det. Visst, jag kan berätta vad jag röstade på MEN det är väl ännu viktigare VARFÖR jag röstade som jag gjorde? Anledningen till att jag inte skriver ut vad jag röstade på är för att jag ändå vill att denna text ska vara hyfsat neutral. Jag hoppas att jag lyckas lite iallafall.

Anledningen till att jag valde rubriken "när man kväver sin hosta" är för att 1. det var vad jag gjorde idag och 2. det är som när man har något att säga, men man låter bli. Du känner hur hostan vill komma ut, men du kan inte för att du sitter på ett mattekursprov och vill inte störa alla andra. Istället får du hicka och alla huvuden vrider sig och flinar lite konstigt. Du sjunker ner i stolen, försöker att inte hosta och räknar vidare på mattetal du vet inte kommer lösa sig. Så är det när man ska låta sin röst bli hörd, av vissa. Du känner hur frustrerad och irriterad du blir över allas åsikter (som du inte håller med) och du vill så gärna säga något. Tyvärr låter du bli, men från din mun kommer något litet skämt eller annat opassande som får de andra att kolla på dig konstigt. Du är bortgjord. Ingen kommer ta dina åsikter på allvar. Du vill säga dina åsikter, du vill göra din röst hörd och du vill förändra, men det räcker aldrig så långt. Du sjunker ner, om inte fysiskt så psykiskt, och fortsätter din dag som att ingenting har hänt. 

Jag ska väl nämna också att jag inte är någon expert på politik överhuvudtaget, utan har väl lite kunskap som vilken 18-åring med rösträtt som helst. Vad har ni för reflektioner kring denna text, eu-valet i säg, att göra sin röst hörd osv? JAG VILL HÖRA VAD NI HAR ATT SÄGA. 


Dagens tema är rosa.


Phs; min morsdagsbukett som jag gav till mamma. 

Okej, två inlägg på en dag alltså... WOW. Det var verkligen ett tag sedan, men jag tycker att jag måste skriva ett till inlägg. Vaknade imorse, redigerade bilder och skrev det förra inlägget. Det första jag gjorde efter frukosten var att rösta till eu-parlamentet (FÖRSTA GGN?!). Det som kanske var roligast var en bekant som sa "jaha, Hanna, får du rösta? *förvånad*" varpå jag svarade "yes, är ju 18 nu *stolt*" och tillbaks fick jag ett "aha, vad coolt!". Och ja, det är väldigt coolt. Jag tycker att man, om man får, ska rösta och göra sin röst hörd! Inte bara i eu-valet eller riksdagsvalet utan ALLTID. Dessutom blir jag glad när jag ser att mina vänner också röstat. Därefter åkte jag hem och spenderade x antal minuter vid datorn för att skriva på en inlämningsuppgift i religion. Kom in i något slags flow och orden skrev sig nästan själva? Behövde alltså inte sitta och ordbajsa för att fylla ut någonting. Imorgon ska den vara KLAR... Eller på onsdag... På onsdag ska den vara KLAR. Eftermiddagen spenderades i solen (har inte blivit mycket solning alls i helgen pga sjuk) och sen bjöd mormor och morfar på fika. Höll på att blåsa bort på deras altan... Så kan det gå! Träffade lillkusinen också en stund... Hon ville bjuda mig på sin välling och när jag sa nej så tryckte hon in flaskan i munnen på mig. Så jäkla generös och vill dela med sig. 

Anyway, nu ska jag titta film och bunkra upp med en massa näsdukar... Vi hörs när vi hörs och ses när vi ses! 

Ett par dagar jag glömt att nämna.

Phs; Stockholm i torsdags. 

Hallå där! Länge sen sist men det har rullat på, nästan, som vanligt. I onsdags spenderade jag timmar åt att lyssna på podcasts och fika hos kusin. Därefter matteboken som mitt enda sällskap.

torsdags åkte teknikklasserna iväg till huvudstaden där vi besökte en synagoga och kollade teater på Dramaten. Såg Adam Pålsson (!!!) men andra gruppen (vi gick guidad tur) fick prata med honom?! Inte lite avundsjuk eller så. Vädret var hur bra som helst så vi fikade i Gamla stan och åt lunch i parken närmast Dramaten. Inte dumt! Hade jätteont i halsen hela dagen och knarkade därför strepsils. Kom hem till Hallsberg halv 2, fick skjuts hem avv Ricky och landade i sängen halv 3 - skapligt trött! 

fredags vaknade jag upp extremt förkyld, men hasade mig iväg till jobbet iallafall. Ett mycket dåligt val och när jag kom hem på kvällen så däckade jag i sängen med huvudvärk och feber. #yolo eller? Igår gick jag mer eller mindre på alvedon och vi hade adoptionsträff här hemma. Anna och jag målade naglarna och skulle ta oss en tur till Askersund för att äta glass - det började spöregna lagom tills vi skulle gå... Inte undra på att jag är mer förkyld idag? Efter att de hade åkt hem kollade jag på första avsnitten av tatuh och däckade i sängen. 

Idag är det mors dag och jag ska även rösta, vilket jag tycker att alla borde göra. Mer på schemat står farmor och mormor och PLUGG så det är väl bäst att jag sätter igång? Btw, dör av värmen och det går knappt att sova?! Sömnbrist... Tur att jag har min fläkt som hjälper lite iallafall. 

Vi hörs när vi hörs och ses när vi ses!

"Why does it feel so good? So good to be bad"


Phs; två bilder sen i söndags.

Hallå där! Känner att jag ligger efter mer och mer med bloggningen, men jag vill inte sluta att blogga. Den har hängt med sen 2010 och det vore läskigt att bara ta bort den sådär. Får tänka på saken. I söndags blev det en pluggdag ute i solen, vilket var skönt (solen) men tråkigt (plugga). Min måndag spenderades med engelska nationella på förmiddagen och programmering på eftermiddagen. Hade en jättekonstig dröm natten/några nätter innan?! Jag hade försovit mig och skulle inte hinna till provet, fick ångest och skällde på mig själv för att jag sovit för länge. Inte undra på att jag får ångest när jag sover länge, om jag får ångest när jag försover mig i mina drömmar? Kvällen bjöd på fika hemma hos min kusin. 

Idag hade jag en tandläkartid så tog bilen dit och sedan till skolan (första gången jag körde helt ensam i Örebro?!). Därefter lektioner som gick lite halvt. Fick veta preliminärt hur det gick på kemikursprovet och nu vill jag bara lägga mig under en filt och komma fram när någon säger att "nej, Hanna, ditt resultat var bara ett skämt". Jag tror däremot inte att någon kommer säga så, men jag hoppas. Imorgon är det ännu en dag i skolan som väntar och jag känner mig riktigt otaggad på det, mer än vanligt vill säga. 

Jag är lite ledsen över att jag inte har så mycket mer vettigt att skriva till er; inga recensioner, inga tankar som svävar, inga musiktips. Jag känner mig faktiskt ganska tom på det just nu. Jaja, det kanske kommer. Vi hörs när vi hörs och ses när vi ses! 
 

Och allt jag ville var att dansa.
Phs; min fredag och lördag. 

Hallå där! Nu är det äntligen helg igen och det känns självklart jätteskönt. I torsdags skrev jag kemikursprov, vilket inte kändes så värst, och på kvällen försökte jag titta ikapp lite serier. Det där provet var som en gissningslek, men som tur var så var jag inte ensam om att tycka det. 

Igår hjälpte jag farmor att handla på förmiddagen, hade mina lektioner och sedan följde Elina med mig hem. Självklart solade vi. Därefter mötte vi upp tjejerna i Hallsberg för bowling och mat på coco Thai. Jag kan tyvärr inte skryta om mina bowlingsskills... De existerar liksom inte. Efteråt åkte jag till Askersund för att träffa Irma, men jag blev sittandes i hennes källare för att kolla tvd utan henne. Btw, vad var det för avslut på tvd?! Blev ju knäckt?! Så småningom kom hon, vi pratade, jag åt chips, vi körde på folk och kom i säng runt tre. 

Idag vaknade jag hyfsat, men tyvärr inte hon. Därefter åt vi frukost och solade med hundarna. Jag åkte hem och inte långt efter blev det kalas för morbror. Inte så dumt. Nu sitter jag i kvällssolen och njuter, men det känns lite kyligt om benen... Får se vad morgondagen har att erbjuda, antagligen plugg... 

Vi hörs när vi hörs och ses när vi ses! 

Hundar, politik och kolföreningar.
Ph1; Anna och Elin - Irmas hundar. Ph2; usch. Ph3; Kemiplugg alla dagar i veckan.

Hallå där! Känner att det blir glesare och glesare mellan inläggen så nu försöker jag kompensera för det. I söndags blev det som sagt fika för bror och sen kom Irma hit. Var tvungen att köra iväg henne för att jag skulle tvinga mig själv att plugga. Kvällen spenderades med serier varvat med plugg. I måndags var det skola och istället för att plugga efter skolan åkte jag till Irma och bosatte mig. Inte så produktivt, men mycket bättre än vad jag hade tänkt göra (eller låtsades att jag skulle göra). Var iallafall duktig på kvällen och gjorde både det ena och det andra! 

Igår hade vi en liten diskussion om feminism på religionslektionen - oj. Det flög fördomar från höger till vänster! När jag kom hem fortsatte jag plugga och kollade lite serier. Idag har varit en produktiv dag; GA är KLART och jag har hållt mitt muntliga i svenska nationella. Min "att göra" - lista blir mindre och mindre och idag såg jag tider för att lämna in skåpnycklarna! Dessutom är allting till studenten nästan fixat nu. Känns verkligen att det är mindre än en månad kvar! Nu sitter jag och försöker mig på lite kemi och ber till någon högre makt över kursprovet imorgon! Håll gärna tummarna! 

Kör bara kör.

Ph1; marieberg. Ph2; brors presenter. Ph3; mat på Saigon. Ph4; ESC i bilen. 

Hallå där människor! Jag har inte bloggat sen i torsdag, men tiden har inte riktigt funnits. Det har iallafall varit dagar fyllda med äventyr. I torsdags hade jag skola som vanligt och efteråt åkte jag till marieberg. Det blev ingen shopping tyvärr. 

I fredags hade jag ingen skola för att jag "satt av" mina lektioner på torsdagen. Det innebar städning följt av jobb på dagen. Direkt efter att jag hade slutat väntade jag på Elina och sedan rullade vi vidare till Örebro. Första stoppet var Elins konsert, vilket var suveränt! Kände mig verkligen stolt. Andra stoppet var Saigon - så himla gott! Finns inte mycket som är godare än asiatisk mat. Tredje och sista stoppet var sf bio där vi såg divergent! Den var jättebra och nu ska jag läsa böckerna. Får se vart jag hittar den tiden däremot. Gick därifrån halv tolv (trodde inte det skulle bli så sent) och var hemma lite efter tolv. Märktes att jag hade sovit bra natten innan för jag hade hur mycket energi som helst! 

Igår vaknade jag ett flertal gånger och sömnen var väl inte så bra som jag hade hoppats. Vaknade upp till nyheten av att Irma tagit körkort och då gjorde det väl inte så mycket med lite sömnbrist. Jag försökte plugga lite kemi och jag tycker ändå att det gick helt okej. Kursprov på torsdag - kan det bli bättre? Ja. Därefter kollade jag serier och gjorde mig iordning för premiärtur. Elin och jag blev hämtade av Irma, hämtade upp Sandra och sen vidare till McDonalds. Plötsligt sjöng vi med till gamla låtar på cd och bilen styrdes mot Lindesberg där det var cruising. 

Efter ett tag åkte vi hem, kollade ESC i bilen och jag hörde att skäggiga damen vann? Bra tycker jag och Sverige kom ändå på tredje plats; vi hade väl inte haft råd att arrangera ett till ESC just nu iallafall. Efter att ha släppt av människorna var jag hemma någonstans efter ett och redo för sängen. 

Idag vaknade jag tidigt och nu ligger jag i sängen och är hur hungrig som helst. På schemat idag står lite fika för bror och en jäkla massa plugg! Skulle ju ha pluggat i helgen, men en massa roligare saker kom upp. 

Vi hörs när vi hörs och ses när vi ses! 

Fika, plugg och regn.


Ph; chailatte från min insta.
 
Hallå där! Idag är det onsdag, men jag har trott att det varit torsdag både igår och idag. Till skillnad från vädret, som varit regn och rusk, så har min dag varit bra! Ja, jag är överöst med plugg och ja, jag skulle bara vilja gå och lägga mig och sova. Det är tanken på studenten och andra roligheter som tvingar mig igenom pluggböcker och sömnbrist. Jag antar att jag inte är ensam om denna situation? Hoppas jag iallafall. Förutom lektioner har denna dag innebärt lattefika på God Smak med Elina och Oskar och en snabbfika hos mormor och morfar. Idag är det dessutom 1 månad sen jag fick mitt körkort! Känns verkligen inte som att det har gått en månad. KAOS. 
 
Nu sitter jag åter igen vid köksbordet med böckerna uppslagna, word-dokumentet redo och musiken spelar för fullt! Vi hörs när vi hörs och ses när vi ses. 

To be or not to be a teknist.
Ph1; matteplugg. Ph2; "infokväll" för blivande teknister.

Hallå där! Uppdateringen här på bloggen har väl varit sådär... Men nu så! Gårdagen var mycket bra till skillnad från förra veckan då allt kändes sådär. Skaffade mig ett mindre brännmärke i helgen, men det håller på att bli bättre nu! Förstår knappt hur jag lyckas. Idag hade jag skola på dagen, pluggade när jag kom hem och på kvällen åkte jag tillbaka till Hallsberg för att hjälpa till på en infokväll för blivande teknister. Vad gör man inte för en biobiljett? 

Kvällen kommer antagligen spenderas framför tvn för att ladda upp inför morgondagen! Vi hörs när vi hörs och ses när vi ses. 

"Slå mig hårt i ansiktet så får jag känna att jag lever"

Hallå där! Eftersom jag valt att lösenordsskydda min blogg för ett par dagar så är det bara jag som kommer läsa detta inlägg. I fredags jobbade jag och kvällen spenderades hemma, liksom resten av helgen. Den har mestadels bestått av plugg och serier. Idag har det mesta, känslomässigt sett, känts mycket bättre! Har helt enkelt bara världens humörsvängningar just nu och går inte att undvika. Kul. Däremot är det en dag imorgon också så får se hur det blir. Var en sväng till marieberg och fick med mig tre stycken nagellack och en alldeles underbar kavaj! Jag har länge velat äga en sådan, men blivit för snål och sagt nej till mig själv. Ville bara skriva detta inlägg för att kunna blicka tillbaka och se vad jag gjorde, även om det mest står att jag pluggade. Vi hörs när vi hörs och ses när vi ses! 

"Slå mig hårt i ansiktet så får jag känna att jag lever"

Hallå där! Eftersom jag valt att lösenordsskydda min blogg för ett par dagar så är det bara jag som kommer läsa detta inlägg. I fredags jobbade jag och kvällen spenderades hemma, liksom resten av helgen. Den har mestadels bestått av plugg och serier. Idag har det mesta, känslomässigt sett, känts mycket bättre! Har helt enkelt bara världens humörsvängningar just nu och går inte att undvika. Kul. Däremot är det en dag imorgon också så får se hur det blir. Var en sväng till marieberg och fick med mig tre stycken nagellack och en alldeles underbar kavaj! Jag har länge velat äga en sådan, men blivit för snål och sagt nej till mig själv. Ville bara skriva detta inlägg för att kunna blicka tillbaka och se vad jag gjorde, även om det mest står att jag pluggade. Vi hörs när vi hörs och ses när vi ses! 

MP3 love.

OneRepublic – Love Runs Out
Kent – Din enda vän
Neon Jungle – Braveheart
Albin – Din soldat
Victor och Natten – Svin på rutin
Thomas Stenström – Slå mig hårt i ansiktet

Senaste tillagda ♥

Rummet fylls av tankar.

Åh, jag vet verkligen inte. Idag känns allt bara grått. Jag känner att jag är på krigsstigen och då brukar man oftast inte säga saker som man menar, men jag vill säga allt som jag menar. Jag är på gränsen till gråt, jag är på gränsen till skratt; jag är på gränsen till allt. Ibland blir jag brutalt ärlig, ibland för att jag vill... Men ibland utan att kontrollera det. Oftast vet jag vart gränsen går för om något är opassande att säga eller inte, men ibland bryr jag mig inte ens om jag just passerat den. Jag låtsas som att jag inte bryr mig och ibland lurar jag till och med mig själv. Innerst inne vet jag att jag kan aldrig sluta bry mig om människor, men ibland önskar jag att jag kunde så att andra skulle kunna känna hur det känns. 

Sista april och första maj.
Ph1; Alva och Elina. Ph2; majbrasa i skyllberg. Ph3; små söta kaniner. 

Hallå där människor! Redan ny månad - tiden går verkligen fort. Igår var det valborgsfirande; Alva och Elina kom till mig, vi grillade, packade ihop alla ätbarheter vi kunde, gick till Skyllbergsvallen, kollade motorcyklar, värmde oss vid brasan och gick sedan hem igen pga dåligt väder. Somnade runt 1, men alarmet stod på halv 8. Precis när vi skulle gå och lägga oss såg vi att det snöade ute - KAOSImorse åkte Co. och jag iväg till Godegårdsmarken; frös om både händer och fötter. Köpte så himla fina sängkläder och, självklart, lite marknadschoklad. Resten av dagen ska spenderas med plugg, serier och sånt som man inte behöver gå ut för att göra. Vi hörs när vi hörs och ses när vi ses!