Kan jag inte ens få dansa, åka buss eller koka pasta i fred?

Jag och mina vänner kör en girls night out på närmaste klubb. Vi skålar vid baren och Beyoncés Single Ladies får dansgolvet att koka. När jag är som gladast, där, på dansgolvet, känner jag en arm runt min midja. Jag känner mig instängd. Den höga musiken blir till bakgrundsbrus. Det står en okänd  kille bakom mig. Jag lyfter bort hans arm, vänder mig om och säger "tack, men nej tack, kan du vara snäll och gå härifrån?". Istället för att gå tar han ett nytt grepp. Mina vänner backar upp mig och killen lämnar oss ifred. 
 
En annan kväll, under en bussresa hem, satte sig en man bredvid mig, fastän bussen var nästintill tom. Han började prata med mig på flera olika språk, sist av allt på svenska. Han började förhöra mig om min bakgrund, familj och kultur, eller rättare sagt den kulturen han tillskrev mig. På bara några minuter gick jag från att vara en individ till ett exotiskt objekt. Jag visade att jag inte var intresserad, men det förstod aldrig han. Han satt på sätet närmast gången och jag fick snällt vänta tills han gick av.
 
Jag står i korridorsköket och kokar min pasta. In kommer killen som bor mittemot mig. Han frågar mig om min musiksmak och mitt svar förvånar honom. Jag passar inte in i normen. Han fortsätter samtalet med att berätta om sin barndom och hur han skäms över att han lekte med barbiedockor. Därefter beskriver han en kille som homosexuell och frågar om jag vet vem det är – han antar att jag, precis som han, dömer och upprätthåller samhällets normer. Min timer piper, pastan är klar, men när jag går därifrån är jag inte hungrig längre. 
 
En del säger att feminism inte behövs i Sverige längre och att den till och med gått för långt. Jag säger att: feminism fortfarande behövs, även här. Den behövs för att ett nej inte betyder "försök lite mer", för att jag är mer än min etniska bakgrund och för att jag vill kunna koka pasta utan att någon öser normer och stereotyper över mig. 

Kommentarer
Postat av: Elise

Så galet bra skrivet! <3

2016-10-06 @ 15:57:19
URL: http://elisebags.se
Postat av: Sindy

"En del säger att feminism inte behövs i Sverige längre och att den till och med gått för långt."

Jag säger, att det behövs antingen båda feminism och maskulinism i samma råd eller ingenting av dem, för att få och nå ett jämställt, respekt- och acceptansfullt, "könlös"-tänkande samhälle. Båda feminism och maskulinism stigmatiserar en kön på sitt vis. Titta bara på barnkläder eller leksaker. Det är mitt upplevelse, så att jag slutligen håller med: feminism (också maskulinism) behövs inte. Det behövs något annat, för att få vara som man är. Det behövs tolerans.

Jag har nu inte läst allt, men den artikeln låter spännande: http://genusdebatten.se/maskulinism-feminismens-spegelbild/

2016-10-08 @ 13:19:04
Postat av: Ellen

Så bra! Feminism behövs fortfarande i Sverige, precis som i resten av världen. Och så viktigt att snacka om, att berätta hur det är att vara icke-man!

Svar: Tack så mycket! Håller verkligen med dig!
Hanna Larsson

2016-10-08 @ 23:37:44
URL: http://ellensofiasahlberg.blogg.se
Postat av: Sofia

Det angående krogen är för jävligt, men du har aldrig tänkt på att mannen på bussen kanske faktiskt ville lära känna dig. Han kan omöjligen veta hela din livshistoria, varifrån du kommer etc. Han ser dig knappast enbart som din etnicitet. Det är endast ett sätt att få igång en konversation med dig. Om du inte vill prata så är det väl bara att säga till som med mannen på krogen? Angående din pasta så undrar jag nog om du läser in lite väl mycket i konversationen. Normer är inte nödvändigtvis negativta. Bara för att man har en stereotypi behöver det inte vara så att man diskriminerar någon på grund av det eller ser det som någonting negativt. Det är då man inte accepterar avvikelser från normen som det blir ett problem.

2016-10-09 @ 23:59:45
Postat av: Sindy

Citat Ellen: "Och så viktigt att snacka om, att berätta hur det är att vara icke-man!"

Hur menar du det med "icke-man"?

2016-10-13 @ 20:26:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback